Flickr

Flickr jest społecznością udostępniającą zdjęcia, która umożliwia łatwe umieszczanie i udostępnianie zdjęć w sieci i dodawanie ważnych metadanych i komentarzy do zdjęć. Przeszukiwanie lub oglądanie zdjęć dostępnych publicznie nie wymaga rejestracji na Flickr. Umieszczanie wpisów wymaga statusu zarejestrowanego członka Flickr lub Yahoo.

Informacje o koncie

  • W Profile Privacy można decydować, kto może zobaczyć różne części profilu użytkownika, w tym adres e-mail, nazwy IM (natychmiastowego przesyłania komunikatów), prawdziwego nazwiska i obecnej miejscowości.
  • W Ustawieniach konta można także ukrywać zdjęcia lub swój profil w wyszukiwaniach na flickr.com, jak i w wyszukiwaniach na stronach stron trzecich, które używają API Yahoo, w tym aplikację Yahoo Image Search.

Zbieranie i korzystanie z informacji

  • W Ustawieniach prywatnościmożna wybrać opcję udostępnienia zdjęć wszystkim, ograniczyć dostęp do kilku użytkowników serwisu Flickr lub sprawić, że zdjęcia będą miały status prywatny i tylko użytkownik będzie mieć do nich dostęp. Na stronie każdego zdjęcia użytkownik znajdzie także więcej szczegółowych elementów, aby zmienić jego ustawienia.
  • Wyświetlane reklamy mogą być związane z informacjami tekstowymi, takimi jak metadane i notatki powiązane z widocznym zdjęciem lub z wpisanym terminem wyszukiwania.

Informacje o lokalizacji i udostępnianie

  • W momencie wstawiania zdjęcia z danymi geograficznymi (tj. z urządzenia mobilnego) lub po jego ręcznym geoznakowaniu, lokalizacja zdjęcia może ukazać się na mapie.
  • Można także ustawić swoje geopreferencje, aby zdecydować, kto domyślnie może zobaczyć lokalizację zdjęć. Ponadto można zmienić ustawienie geopreferencji na poszczególnych zdjęciach, klikając mapę znajdującą się na prawo od każdego zdjęcia.

    Dane EXIF
    • Można wybrać ukrycie odnośnika pokazującego dane EXIF dotyczące przesyłanych zdjęć lub filmów. W stosownych przypadkach odnośnik ukazuje się na wszystkich stronach z poszczególnymi zdjęciami, wyświetlając markę i model aparatu fotograficznego użytego do zrobienia migawki. W przypadku braku wyłączenia danych EXIF w aparacie fotograficznym lub urządzeniu lub braku usunięcia ich ze zdjęcia przed przesłaniem do serwisu Flickr, Flickr otrzyma lub przechowa te dane, ale nie wyświetli tych informacji, jeśli są ukryte.
    • Niektóre aparaty fotograficzne mogą przechowywać współrzędne GPS (lokalizacji) w nagłówku EXIF zdjęcia. W przypadku zgody użytkownika serwis Flickr może zaimportować te dane i użyć ich, aby umieścić jego zdjęcia na mapie automatycznie.
    Geo-okręgi
    • Geo-okręg to aktywne miejsce na mapie, które posiada specjalne domyślne geograficzne ustawienia prywatności. Funkcja ta znajduje zastosowanie przy lokalizacjach takich jak „dom” lub „szkoła”, które użytkownik chciałby uczynić bardziej prywatnymi niż domyślna lokalizacja globalna. Kliknij tutaj, aby utworzyć swoje geo-okręgi.

Udostępnianie i ujawnianie informacji

  • W Ustawieniach prywatnościmożna wybrać opcję udostępnienia zdjęć wszystkim, ograniczyć dostęp do kilku użytkowników serwisu Flickr lub sprawić, że zdjęcia będą miały status prywatny i tylko użytkownik będzie mieć do nich dostęp. Na stronie każdego zdjęcia użytkownik znajdzie także więcej szczegółowych elementów, aby zmienić jego ustawienia.
  • Można powiązać swoje konto z Facebookiem, Twitterem, Tumblr lub innymi stronami, aby powiązać zdjęcia w celu ich udostępniania bezpośrednio z innymi stronami i blogami społecznościowymi.
    • Historia użytkownika Przepustki dla gości pozwala zarządzać Przepustkami dla gości, utworzonymi przez użytkownika w celu udostępniania innym swoich zdjęć.
  • Na pulpicie Flickr można umieścić pewne aplikacje Yahoo, m.in. Aviary, ImageKind i Moo, różne poziomy pozwoleń na interakcję ze swoim kontem w celu skorzystania z takich funkcji, jak narzędzie edycji zdjęć. W przypadku braku chęci korzystania z jednej z tych aplikacji i zamiaru cofnięcia pozwolenia należy kliknąć odnośnik „Usuń pozwolenie” pod “udostępnianie i rozszerzanie” na swoim koncie i usunąć to pozwolenie.

Możliwość aktualizowania i kasowania informacji

  • Można kasować poszczególne zdjęcia, które użytkownik posiada w serwisie Flickr, wybierając zdjęcia, które chce skasować, a następnie klikając przycisk kasowania lub można skasować wiele zdjęć, korzystając z operacji grupowych.
  • Przeczytaj informacje o koncie Flickr, aby edytować swój profil, domyślne ustawienia prywatności dla zdjęć i inne.

Komunikacja

Inne

Ta strona określa obowiązujący obecnie sposób postępowania Yahoo w odniesieniu do niniejszego serwisu. Te informacje mogą podlegać zmianie, ponieważ Yahoo dokonuje poprawek w tym serwisie, dodając lub usuwając funkcje lub korzystając z różnych usługodawców. Aby dowiedzieć się, jak Yahoo zarządza danymi osobowymi, należy przeczytać naszą Politykę prywatności.

Yahoo – Ochrona danych osobowych

Aby dowiedzieć się w jaki sposób Yahoo chroni Twoje dane osobowe, odwiedź naszą stronę poświęconą zasadom ochrony danych osobowych. Na tej stronie znajdziesz informacje na temat bieżących praktyk Yahoo odnośnie tego produktu lub tematu. Informacje na tej stronie mogą ulec zmianie w miarę dodawania lub usuwania funkcji przez Yahoo.

Rezygnacja

Wolisz nie otrzymywać reklam zależnych od zainteresowań? Dowiedz się więcej o możliwościach rezygnacji z reklam dostosowanych do zainteresowań, oferowanych przez serwis Yahoo.

  • oath